Om Helene

Helene Bergman är mångårig journalist, fotograf, författare och debattör. På 70- talet var hon aktiv som journalist i bland annat kvinnorörelsen. Hon startade lokalradions första kvinnoprogram Amanda och arbetade sedan på Sveriges Radios Kvinnoprogram Radio Ellen under ett antal år.

Hon har också varit nyhetschef och arbetat på ett antal lokaltidningar runt om i Sverige. Dessutom har hon arbetat som kommunal informatör och Folkhögskole/invandrarlärare. Som frilansjournalist har hon bott och rapporterat från Zimbabwe, Bangladesh och Turkiet.

Hösten 2013 kom hennes bok Med svärtad ögonskugga. En feministisk memoar ut på Beijbom Books. I den boken berättar Helene om sin egen kvinnokamp fram till idag.

Hösten 2015 kom hennes senaste bok Förortens Grupp 8. 2 000-talets kvinnokamp ut på Beijbom Books. Åtta starka invandrar kvinnor vittnar om hur det är att kämpa mot hederskulturen i dagens Sverige.

Helene Bergman är medlem i Sveriges Författarförbund.

Helene Bergman är debattör med stort genomslag. Strax innan valet 2014 skrev hon den uppmärksammad debattartikeln; ”Dra av det rosa täcket från Schyman och Fi” i SVT Opinion, som fick nära 44 000 delningar.

I augusti 2015 skrev hon debattartikeln: ” Stå upp för alla kvinnor – säg nej till könsapartheid” på GP Debatt. Den fick över 46 000 sidhänvisningar. Helene Bergman har varit krönikör på ledarsidorna.se och fortsatt att skriva uppmärksammade debattartiklar bland annat i Expressen.

Fotograferat har Helene Bergman alltid gjort. Hon har även utbildat blivande yrkesfotografer på Gamleby Fotoskola och deltagit i ett antal blivande fotoworkshops i Street Photography i Sarajevo, London och Göteborg.

Helene har två vuxna barn och två barnbarn.