Mer än hälften, 55 procent, av alla våldtäktsanmälningar läggs ner. Det beror inte på att polis och åklagare gjort ett dåligt jobb. De tar våldtäktsanmälningarna på stort allvar. Istället beror nedläggningarna på att anmälningarna många gånger är påhittade, väcker tvivel och är omöjliga att utreda.

I klarspråk innebär detta att det finns kvinnor som ljuger om att de blivit våldtagna. Detta är slutsatser man kan dra efter att ha läst Brottsförebyggande rådets, Brås rapport:

”Våldtäkt från anmälan till dom. En studie av rättsväsendet med våldtäktsärenden.”

Rapporten kom i våras men har inte fått den mediala uppmärksamhet den förtjänar.

Brå konstaterar i sin rapport att en stor del av anmälningarna om våldtäkt kommer att läggas ner, även med ett bättre arbete från polis och åklagare och med de effekter som lagändringen 2018 kan tänkas få. Brå har också kommit fram till att ett bättre utredningsarbete inte skulle öka uppklarningsprocenten vad gäller våldtäkter särskilt mycket.

Att kvinnor numera i allt högre grad vågar våldtäktsanmäla har setts som något positivt. Men det finns den andra sidan av myntet. Nämligen att kvinnor ljuger.

Det är bara att Googla på ”ljög om våldtäkt”. Jag fick upp ett 70-tal tidningsrubriker från hela landet som innehöll just orden ”ljög om våldtäkt”.

Varför ljuger kvinnor? Enligt de brottsmålsadvokater jag varit i kontakt med kan det handla om hämnd, skam och skuld från kvinnornas sida.

För mannen som anmäls och blir anklagad för våldtäkt innebär det att livet raseras. Han är dömd även om våldtäktsanmälan läggs ner.

Brå har i sin rapport även tittat på vilka kvinnor det är som har störst benägenhet att anmäla en man för våldtäkt. Brå skriver att: ”en stor del av kvinnorna i ärendena är extra sårbara.” Det är kvinnor som har problem med alkohol och droger, de kan ha en kognitiv funktionsnedsättning, adhd, Aspergers, svår ångest och självskadebeteende.

Brå ställer själv frågan varför extra sårbara kvinnor är överrepresenterade? Brå skriver:

Det finns en rad internationella studier som ger stöd för att överrepresentationen åtminstone delvis beror på en faktiskt ökad utsatthet.

Det vill säga att de kvinnor som är extra sårbara:

I större utsträckning än andra kan hamna i situationer där de riskerar att utsättas för sexuella övergrepp”.

Brå konstaterar vidare att:

Kanske är risken för traumatisering efter händelsen större om kvinnan redan tidigare befann sig i kris eller hade extra sårbarhet, och då kan motivationen att göra en polisanmälan kanske bli större.

Det finns ytterligare en aspekt och det är att män döms för våldtäkt utan påtagliga bevis.

Mikael Westerlund och Sargon de Basso, båda brottsmålsadvokater med stor erfarenhet av sexualmål skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att:

Domstolarna har sänkt beviskraven i sexualmål för att kunna döma till ansvar i mål där ”det slutna rummets problematik råder.” Konsekvenserna av det är att människor felaktigt döms för våldtäkt till långa fängelsestraff och ett liv av stigmatisering utan substantiell, påtaglig, bevisning.

De båda brottsmålsadvokaterna är oroliga för att vem som helst kan dömas utan substantiell, påtaglig, bevisning. De skriver:

Ska man vara helt uppriktig så har vi ett läge i dag där decennier av aktivism med fokus på rättstillämpningen i sexualmål har skapat en missvisande bild av vårt rättsväsende.

Landets brottsmålsjurister har suttit på sina höga hästar och i många fall inte ens intresserat sig för att bemöta den missvisande bilden.Ur denna missvisande bild har, fullt förståeligt, en folklig och politisk vilja kommit till som sätter press på landets domstolar att fälla i fler sexualmål, där den tilltalade annars hade friats i brist på bevisning.

Oskyldiga offras på rättssäkerhetens altare. Det är den beska sanningen.

Lögnaktiga anmälningar om våldtäkt måste upphöra.

Då skulle rättsapparaten kunna lägga mer resurser på det växande antalet överfallsvåldtäkter och gruppvåldtäkter som skapar livslånga trauman hos kvinnor som blivit offer.

Särskilt när gärningsmännen går fria.

Helene Bergman

5 Kommentarer
 1. Dag Isgör
  Dag Isgör says:

  Tack för en mycket viktig artikel!
  Efter att under ett decennium jobbat idéellt med ge stöd till föräldrar, ofta i djup kris, i separstioner och bprdnadstvister så kan jag skriva under på att otyget med falska anmälningar är ett förödande problem. Har tom dokumenterade exempel på då socialtjänsten “lyssnar fel” och pushar fram en falskt grundad polisanmälan.

  Vill man lära sug mer om hur det faktiskt går till så kan jag rekommendera:
  Fällda för sexövergrepp – om rättsfall i Sverige, av Thérèse Juel.

  Svara
 2. cilla
  cilla says:

  Min väninna som arbetat som kammaråklagare i många år har också berättat det. Nu hände det en väns sons kompis. Han satt häktad i 4 veckor och släpptes sedan. Flickan skrattade när de berättade om situationen. Det blir dyrt för oss skattebetalare att det ens får gå så här långt. Flickans föräldrar, i alla fall en, är jurist. Skall man må illa eller spy?

  Svara
 3. Helena
  Helena says:

  Tack för att du ”vågar” skriva om detta. Har fyra söner och är RÄDD för deras skull då jag hört flera fall där killar blivit oskyldigt anklagade. Detta har ökat massor och dessa tjejer förstör så mycket för killarna men även för de stackars tjejer som verkligen blivit utsatta. Har själv hört i en kassakö en tjej som bara glatt slängde ur sig: ”dumpar han mig anmäler jag honom för våldtäkt”. Överhörde också min ena son säga till min andra son; du måste spela in på mobilen om du är med en tjej, om hon anmäler dig sen. Och; var aldrig med en tjej som skär sig för dom anmäler dig för våldtäkt sedan. Blir ledsen långt in i hjärtat.
  Skriv gärna mer om detta, ett problem som ökar. Mvh Rädd pojkmamma

  Svara
 4. T
  T says:

  Kom hit efter en googling. Min pojkvän blev anklagad av en kvinna 2019 som han mött på Tinder där samtycke fanns tills kvinnan helt plötsligt reste sig och gick därifrån. Han fick 30 minuter senare att sms att hon skulle anmäla honom för våldtäkt. Han blev hämtad mitt i natten av polis, blev förhörd och fick lämna kläder, underkläder, mobil och andra tillhörigheter som tester togs på. Det fanns inga spår av någon sexuell aktivitet och fallet lades ner. Han avskrevs som misstänkt. För en vecka sedan fick han kallelse till kompletterande förhör. Ett helt år senare. Min kille har redan trauman i bagaget och vi har varit på akutpsyk förra helgen för att det här brevet i princip puttade honom över kanten och han var självmordsbenägen. Hade jag haft några tvivel på att han var skyldig hade jag inte stöttat honom. Varför fallet tas upp igen är helt ofattbart.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 − 12 =